'Toukoniitty'  
Löytöruusu Toukoniityn puistosta Helsingistä.  
   

Rosa 'Toukoniitty' (Blanda-ryhmä/-gruppen)
Henry Väre/Ulla Simberg / Pirkko Jäntti // Förkortad av Veronica Sundman/ Ruusunlehti 2-2002

Ruusu on peräisin Helsingin Toukoniityn puistosta ja se kuuluu blanda-ruusuihin (R. Blanda-ryhmä).
’Toukoniitty’ kukkii vaalean ruusunpunaisin puolikerrannaisin kukin (terälehtiä 5-10) yhtäjaksoisesti n. kahden viikon ajan heinäkuussa. Kukinnossa on 3-8 kukkaa, ja ne kehittyvät saman vuoden versoihin. Kukat ovat 5-7cm leveitä, tuoksu on heikko. Verholehdet ovat ehytlaitaiset – liuskaiset, säilyvät, taakäänteiset ja lyhyet. Kiulukat ovat pyöreät – hieman litteät, oranssit ja sileät.
Pensaan korkeus on 1-2 m, kasvutapa on melko jäykkä. Lehdykät ovat vihreät ja himmeähköt, keskikokoiset ja suippokärkiset, ja niitä on 5-7. Lehvästöllä on upea oranssinpunainen syysväri. Uudet versot ovat punertavat – vaalean vihreät, kaljut ja harvapiikkiset. Piikit ovat suoria. Juurivesojen muodostus on runsasta. Talvenkestävyys on todettu melko hyväksi.

Rosen härstammar från Majängens (fi Touko­niitty) park i Helsingfors och är en blandaros, den blommar med halvfyllda (5-10 kronblad), ljusrosa blommor (5-7 cm) med svag doft, under två veckor i juli. Blomställningarna har 3-8 blommor på årets skott. Foderbladen är korta, helbräddade/fliki­ga, kvarsittande och bakåtböjda runt de talrika orangefärgade släta, något tillplattade runda nyponen. Busken är 1-2 m, styvt upprätt. Småbladen är mattgröna spetsiga och av medels­torlek, 5-7 till antalet. Höstfärgen är grant oran­geröd. Nya skotten är rödaktiga/ljusgröna, kala med få raka taggar.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Available / Saatavana omajuurisena /
Finns att få på egen rot från

:Hongiston Taimisto,
Oulujoen Taimisto

   

Back/Takaisin/Tillbaka

Foto: 1-4. Sirpa Kananen, Kiuruvesi
5-12. Lauri Simonen, Viitasaari
13. Maarit Vallinharju 14. Sirkka Juhanoja, Piikkiö
15. Pirkko Jäntti, Konnevesi
16-18. Lauri Korpijaakko, Hämeenkyrö 19. Matti Kulju, Oulunjoki