Rosa 'Tove Jansson' (Spinosissima-ryhmä) Vuoden 2014 ruusu
Pirkko Kahila:  

Tausta
'Tove Jansson' on kahden tutun tarhapimpinellaruusun, 'Poppiuksen' x 'Red Nellyn', jälkeläinen. Risteytyksen teki Peter Joy kotipihassaan 1990. Siementaimi kasvoi Viikin kokoelmassa, ja kun se kukki ensimmäisen kerran kesällä 1993, oli heti selvää, että siinä oli uusi ruusulajike. Aluksi ruusu kulki työnimellä "Miriam Makeba", sittemmin "Mirjami". Lopullinen lajikenimi 'Tove Jansson' oli Matti Kangaspunnan ehdotus, jolle kirjailijan oikeudenomistajat antoivat ystävällisen suostumuksensa.
 
Pensas
Pensas on pystyhaarainen, tiheä ja noin 1,5 m korkea. Vaikka sekä suviruusu että 'Red Nelly' ovat selvästi kaarevahaaraisia, 'Tove Jansson' on pysty samaan tapaan kuin esimerkiksi idänjuhannusruusu. Haarat ovat ruskeakuoriset ja tyypillisen tiheäpiikkiset, mutta 'Red Nellyn' mahdoton piikkisyys ei onneksi ole periytynyt lapselle. Lehdet ovat keskivihreät ja pimpinellaruusumaiset. Syysväri on hillitty punaruskea.

Kukat ja kukinta
Pensas kukkii vanhoilla versoilla. Kukinta alkaa Etelä-Suomessa kesäkuun puolenvälin paikkeilla ja kestää pari viikkoa. Syyskesälläkin nähdään yleensä muutama kukka.

Kukka on 5-6 cm leveä ja puolitoistakertainen, terälehtiä on useimmiten 7-9 kpl. Terälehdet ovat päältä tumman, sinertävän karmiininpunaiset ja samettimaisesti läikehtivät, alta jonkin verran vaaleammat. Heteet ovat keltaiset. Kukissa on mieto, hieman persianruusumainen tuoksu. Alkusyksyllä kypsyy runsaasti pyöreitä punamustia kiulukoita.
 

Käyttö ja hoito
'Tove Janssonia' voidaan käyttää samalla tavoin kuin muitakin tarhapimpinellaruusuja yksittäispensaana, ryhmissä ja aidanteissa. Juurivesoja muodostuu runsaasti, joten kasvupaikka on rajattava juurimatolla, ellei pensaan leviäminen ole toivottavaa.

'Tove' ei ole tarkka maan laadun suhteen, mutta kovin kuivaan ja hiekkaiseen maahan sitä ei kannattane istuttaa. Tässä suhteessa se on tullut emoonsa 'Poppiukseen', joka myöskään ei viihdy karussa maassa.

Keväällä kasvun alkaessa lannoitetaan yleislannoitteella. Kastelusta huolehditaan tarvittaessa.

'Tove Janssonia' suositellaan alustavasti menestymisvyöhykkeille I-V.

'Tove' on osoittautunut terveeksi ruusuksi. Vain aivan nuorissa pensaissa on nähty vähän härmää, sen sijaan täysikasvuiset pensaat ovat olleet täysin terveitä. 'Poppiukselta' lienee periytynyt lehtien loppukesällä näkyviin tuleva harmiton kirjavuus ja läiskäisyys. Erityisiä tuholaisongelmia ei ole havaittu, joskin vattukärsäkkäät saattavat katkoa nuppuja samaan tapaan kuin muistakin pimpinellaruusuista.

   
   
   
   
   
   
   
Available /
Saatavana omajuurisena /
Finns att få på egen rot från:

Hongiston Taimisto,
Oulujoen Taimisto,
   
'Tove Jansson' on nähtävänä Meilahden ruusutarhassa Helsingissä.
Foto: 1-5. Pirkko Kahila
6-16. Lauri Simonen, Viitasaari
17-19. Lauri Korpijaakko, Hämeenkyrö
20. Sirpa Kananen, Kiuruvesi
   
Back/Takaisin/Tillbaka