Sivut 1, 2

TAKAISIN

 Pirjo Rautio:

 

 Köynnösruusuista

 
   
 Kuvissa köynnösruusut ovat upeita: korkeita seinustoja ja aitoja peittävät ruusut, jotka tietysti ovat täynnä isoja värikkäitä kukkia.
Vuosia sitten vielä uskoin taimistojen mainoksiin. Seinille rakennutin hienot ruusukehikot. Kokeilin useita kauniita köynnösruusuja: 'Golden Showers', 'Flammentanz', 'Sympathie', 'New Dawn', 'Coral Dawn'... Useimmat sinnittelivät muutaman vuoden, koskaan ne eivät vastanneet odotuksiani. Varmasti hoitajassakin oli vikaa. En suojannut niitä tarpeeksi. Yhtä huonoja tuloksia sain monista kärhöistä. Kehikot jäivät tyhjilleen.
 
 Tonttimme on vanhastaan täynnä hempeäkukkaista 'Minetteä', joka levittäytyy tehokkaasti juurivesoilla. 'Minette' itse valtasi myös yhden ruusukehikon. Parissa vuodessa se rupesi näyttämään oikeaoppiselta köynnösruusulta. Se on 2,5 - 3 metriä korkea ja heinäkuussa täynnä tuoksuvia kukkia. Vaikka muualla puutarhassa mustialanruusun versonkärjet paleltuvat, seinustalla se on kestänyt talvet vaurioitta.

 

 Myös muualla puutarhassa jotkut ruusut ovat omatoimisesti löytäneet itselleen kasvutukia. 'Nuits de Young' (Centifolia muscosa-ryhmä) on venynyt pitkin vanhaa luumupuuta yli parimetriseksi.
 

 

   'Jeanne d'Arc' (Alba-ryhmä) on ottanut tukea omenapuusta ja on ruvennut venymään.
 

 
Jopa pari gallikaa, joiden ei pitäisi ollenkaan köynnöstää, on kiipeillyt pitkin luumupuita korkeiksi pensaiksi. 'Sissinghurst Castle' ('Rose des Maures') ja  
 'Orphéline de Juillet' ovat muuttuneet köynnösruusuiksi.  
 Jardin des Plantes'ssa Pariisissa ihmettelin aikanaan erittäin korkeaa jäykkäoksaista 'Scharlachglutia'. Vuosien sopeutumisajan jälkeen 'Scharlachglutimme' kasvatti 3-4 metrin pituisen paksun verson luumupuuta pitkin. Taivuttelin sitä alaspäin talveksi ja peittelin sen kasvuharsolla.
Olin varma, että se paleltuisi talvella. Näin ei kuitenkaan käynyt. Se kasvatti runsaasti sivuversoja, joihin muodostui valtavasti kukkia. Se oli uskomaton näky. Sitä oli pakko käydä ihmettelemässä monta kertaa päivässä. Yritin tietysti valokuvata sitä, mutta tekniset taitoni joutuivat liian kovalle koetukselle. Toinen puoli ruususta oli aina kirkkaassa auringonvalossa, toinen puoli luumupuun varjossa.
 
   
 Sivulle 2 TAKAISIN