Satu Tegel:

Rosa "Hesperiasta" tuli sisaruspari - esittelyssä "Matti Hesperia" ja "Maija Hesperia"

Sivut 1, 2, 3, 4

Aila Korhonen on kirjoittanut pimpinellapalstallaan muutamaan kertaan Rosa "Hesperian" kahdesta eri muodosta (esim. Ruusulehti 2/1999). Helsingin Mechelininkadun ja Hesperiankatujen välisessä puistossa kasvaa todellakin kaksi vanhaa keltakukkaista ruusua. Toinen on korkea ja sen kiulukat ovat pienet ja piikittömät. Toinen on matalampi, tummalehtisempi, tanakampi ja sen kiulukat ovat isot ja piikkiset. Molempien kukat ovat täysin samanlaiset, yksinkertaiset, keltaiset. Aila on jossain aikaisemmassa pimpinellapalstan jutussaan kirjoittanut, että sileäkiulukkainen ruusu olisi alkuperäinen, "aito" Rosa "Hesperia". Jo viime kesänä (1998) kuitenkin osoittauttautui, että se alkuperäinen Rosa "Hesperiaksi" kutsuttu ruusu, joka KESKAS-tutkimuksessa sai rekisterinumeron 267, on piikkikiulukkainen. Viime kesän havaintojen mukaan suurin osa ainakin Helsingin puistoihin istutetuista Rosa "Hesperioista" on kuitenkin sileäkiulukkaisia ja useimmissa istutuksissa on molempia ruusuja sekaisin. Myös Meilahden arboretumin "hesperiankeltaruusuistutuksissa" on sekä sileää että piikkistä.  
Kun Helsingin Kaupunginpuutarhalla ryhdyttiin 80-luvun lopussa lisäämään pistokkaista KESKAS-rekisteröityjä pensaita, myös ruusuja, periaatteena oli että kaikki pistokkaat otetaan aina vain yhdestä pensaasta, koska haluttiin olla varmoja siitä että varmasti lisätään klooneja. Rosa "Hesperian" suhteen meneteltiin periaatteessa samalla tavalla. Siinä vaiheessa pensaiden välistä selvää eroa, kiulukoiden piikkejä, ei kukaan huomannut ja ruusuja pidettiin identtisinä. Jossain välissä on päässyt käymään niin, että pistokkaita kerätessä on otettu pistokkaita molemmista pensaista. Ehkä sileäkiulukkaisen pistokkaat juurtuivat paremmin kuin piikkikiulukkaisen, kuka tietää, mutta kun Kaupunginpuutarhalle tehtiin viidestä pensaasta koostuva Rosa "Hesperian" emokasvi-istutus, josta kaikki myöhemmät pistokkaat on otettu, istutettiin autuaan viattomina molempia ruusuja sekaisin. Ja siitähän vasta on soppa kehkeytynyt!  
Myynnissä olevat Rosa "Hesperiat" ovat enimmäkseen sileäkiulukkaisia  
Helsingin Kaupunginpuutarhalla on lisätty Rosa "Hesperiaa" monena vuonna satoja, ellei tuhansia taimia, sekä alkuperäisestä (tai "alkuperäisistä") taimesta että emopensaista (joissa oli siis kahta ruusua sekaisin). Taimia on istutettu Helsingin puistoihin ja myyty tai annettu taimistoille sekä jaettu taimien vaihtopäivillä. Taimia on toimitettu myös Valiotaimiasemalle Laukaaseen, josta niitä on toimitettu edelleen taimistoihin emokasveiksi. Valiotaimiaseman emotaimi on sileäkiulukkainen. Suurin osa markkinoilla olevista taimista on siis sitä muotoa.  
Sivulle 2 ARTIKKELIT