LEENA HOKKA:

NOSTALGIAA JA VILLIRUUSUN CHARMIA: TARHAPIMPINELLARUUSUT

Sivut 1, 2, 3, 4, 5, 6

Artikkeli on julkaistu itävaltaisessa Garten-Haus-lehdessä. Kansainväliseltä (englantilaiselta) puolelta löytyy linkki lehden sivuille. Leena Hokka on itse suomentanut tekstin. Kuvat kirjoittajan. (Toimittajan huomautus)  
Tarhapimpinellaruusut eivät valitettavasti ole päässeet osallisiksi vanhojen ruusujen suuresta suosiosta. Kuitenkin juuri pimpinellaryhmän ruusut ovat äärimmäisen kestäviä ja käyttökelpoisia ääriolosuhteissa, joissa muut ruusut eivät menesty: kuivilla ja kuumilla kasvupaikoilla, hiekkamaassa ja kylmillä vuoristoseuduilla. Pohjois-Euroopassa ne ovat yhä suosittuja, kuten suomalainen kirjoittajamme kertoo - olisiko tässä ideaa alppiseuduille?  
Lukiessani dramaattisesti otsikoitua artikkelia voimakkaasti leviävistä kasveista Garten-Haus-lehdessä (1-2 2001) minua alkoi harmittaa. Jutun nimi oli "Varoitus: puutarhantuhoojia" ja tekstin "vaarallisten puuvartisten" mustalta listalta löysin pohjoismaisten ruusuharrastajien lempilapset, omajuuriset pimpinellaryhmän ruusut. Kirjoittajan varoittava asenne ei tosin ole täysin tuntematon edes suomalaiselle tarhapimpinellojen puolestapuhujalle: jopa täällä Pohjolassa jotkut puutarhaihmiset kammoksuvat pimpinellaryhmän ruusujen leviämistaipumusta, etenkin silloin, jos puutarha on pieni tai sen tulisi aina näyttää erityisen huolitellulta.  
Olisi kuitenkin sääli saattaa niin kaunis, kestävä ja Itävallassa vähän tunnettu ruusuryhmä huonoon maineeseen sen elinvoimaisuuden takia. Lopultahan Keski-Euroopassa tarjolla olevat tarhapimpinellaruusut ovat usein vartettuja, mikä tarkoittaa, että pensas pysyy kiltisti paikalla, johon se on istutettu. Jos puutarhassa on riittävästi tilaa, omajuurisilla taimilla voi vehreyttää vaikka ongelmallisen luiskan tai niitä voi istuttaa vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja ryhmiin, joissa ne muodostavat tiheän kasvuston. Omajuuristen taimien kanssa säästyy myös villivesojen poistamisen vaivalta. Ei-toivotut juurivesat voi pitää aisoissa vaikkapa ruohonleikkurin avulla, mutta harvinaisen tarhapimpinellaruusun juurivesa on keräilijöiden keskuudessa myös tavoiteltu lahja.  
Sivulle 2  'Ristinummi'
 
ARTIKKELIT