Sivut 1, 2, 3, 4, 5, 6

ARTIKKELIT

Ruusujen talvisuojaus

 

Teksti ja kuvat: Hannu Jaakohuhta

 
   
 Ruusuharrastaja kohtaa samat talviset kysymykset vuodesta toiseen. Mitä tulisi tehdä syksyllä, talvella ja keväällä, jotta vaivalla hankitut ja hoidetut ruusut jälleen kesän tullessa kukkaloistollaan palkitsisivat kasvattajansa? Touko-kesäkuussa taas nähdään, mitkä olivat syksyn ponnistelujen tulokset. Oliko ruusujen talven yli selviäminen kiinni omista kyvyistä, teinkö jotain väärin vai olivatko odotukseni sittenkin olleet liian korkeat.  
 Näkökulma on tässä artikkelissa erityisesti pensasruusuissa. Havainnot talvenkestävyydestä perustuvat kirjallisuudesta hankitun tiedon lisäksi pääosin II-vyöhykkeellä, vähälumisessa ja tuulisessa paikassa kasvaneisiin ruusuihin runsaan 10 vuoden aikana. Alue on myös alttiina hirvieläimille, jäniksille ja pikkujyrsijöille.  
 Ennen kuin puhutaan varsinaisesta talvisuojauksesta, on ennakoivilla toimenpiteillä (istuttaminen, lannoitus jne.) tärkeä merkitys. Talvisuojauksesta ei ole paljon hyötyä elleivät ruusumaan perusasiat ole kunnossa.  
   

Istuttaminen

 
   

 Ruusumaan perustamisella on keskeinen merkitys ruusujen talviselviämisessä. Maan tulee olla riittävän läpäisevä ja riittävän koholla niin, että syys- ja talvisateiden vesi ei jäädy juuristoon. Etenkin etelä- ja länsi-Suomessa talvisia vesisateita saadaan lähes joka vuosi.

Kohopenkkejä suosittaessa on penkin oltava riittävän leveä, metrin tai enemmän, koska pakkanen vähälumisilla alueilla pääsee helposti penkin sivuista juuristoon. Samoin, jos kohopenkin ruusujen juuria ei mullata, voivat juuret jäädä pakkaselle alttiiksi. Kohopenkeissä, erityisesti kapeissa penkeissä ja penkin reunaan istutetuilla ruusuilta, multa kuluu juurilta helposti pois ja juuret jäävät alttiiksi pakkaselle. Kohopenkki ei saa olla myöskään liian kupera, jotta penkkiä voisi kastella ja lannoitteet saa kohdistettua juuristolle. Myös katteiden käyttäminen liian kuperassa penkissä on hankalaa.

 Avara ja tuulinen paikka on vaativa kasvupaikka ruusuille.
 Ruusua istutettaessa on istutuspaikka valittava pääasiassa ruusun talvenkestävyyden ja maan ravinnepitoisuuden perusteella, vaikka houkuttelevia paikkoja olisi muuallakin tontilla tarjolla. Ruusujen kasvulle pienilmastolla on tärkeä merkitys, koska runsas valo ja tuulensuojaisuus parantavat ruusujen kasvuedellytyksiä. Liian tuuliset avarat paikat, etenkin aroille lajikkeille, eivät ole suositeltavia (kuva 1). Köynnösruusut vaativat istutuspaikaltaan paljon jo I-vyöhykkeestä ylöspäin. Käytännössä tontti ja sen suomat kasvuolosuhteet asettavat ne reunaehdot, mitä ruusuja voidaan kasvattaa.  
   
Sivulle 2 ARTIKKELIT