Veronica Sundman
Kiulukat talteen marmelaadina

Suomen Ruusulehti 3 / 1995

Tanskalaisessa kotipuutarhalehdessä 'Haven' luin hauskan jutun kiulukoiden talteenottamisesta. Toista siinä annetusta kahdesta marmelaadiohjeesta valmistin, käyttäen eri kurttulehtiruusujeni, pääasiassa 'Fru Dagmar Hastrupin' kiulukoita. Tulos oli herkullista, sopivaa vaikkapa paahtoleivän päälle iltateen kanssa.
Annan tässä ohjeen siinä uskossa, että muutkin ruususeuralaiset ovat harmitelleet sitä, ettei kiulukoita tule koskaan käytettyä hyväksi.
 

Kiulukka-omenamarmelaadi

 

500g kiulukoita
500g happamia omenoita
2-3 dl vettä
500g sokeria
1/2 sitruunan mehu.
 
Kiulukat: vain vaaleanpunaiset ja punaiset kelpaavat, tummanpunaiset ovat liian kypsiä. "Päiväntasajaa" myöten leikatuista puolikkaista poistetaan siemenet pienen lusikan, tai sen varren avulla, ja ne leikataan neljään osaan.
Omenat kuoritaan, lohkaistaan, siemenkota poistetaan ja lohkot leikataan palasiksi.
 
Paloitetut hedelmät ja vesi keitetään hiljaa kannen alla 25 min. Hienonnetaan vaikkapa hetken tehosekottimella (minä tein sen lihamyllyssä) ennenkuin sokeri ja sitruunamehu lisätään ja hiljaista kiehumista jatketaan vielä 15 min. Kiehuvan kuumana lasipurkkiin, jota ei suljeta ennenkuin sisältö on kunnolla jäähtynyt. Jos sulatettua säilytysvahaa levitetään jäähtyneen sisällön päälle ja purkki suljetetaan vasta vahan jäähdyttyä säilyy marmelaadi vaikkapa ensi kesään asti huoneenlämmössäkin.  
 
ARTIKKELIT