Lauri Korpijaakko,  
KESÄPISTOKKAIDEN LISÄYS KOTIOLOISSA  ARTIKKELIT
   
On ilo antaa ja saada ruusuista alkuja. Yleensä ruusuvierailuilla saa luvan ottaa pistokkaita ainakin isoista pensaista. Ja vastaavasti, kun joku tulee katsomaan sinun ruusujasi, tuskin voit kieltäytyä antamasta, jos joku haluaa  pistokkaan sinun hienosta ruusustasi.  
   
TARVITSET:  
-ISON EHJÄN MUOVIPUSSIN, johon voit laittaa vähän vettä ja märkää talouspaperia, jotta pistokkaat säilyvät hengissä pidemmänkin ajan ennen varsinaista pistämistä.  
   
-RUKKASEN  jolla voit tarttua valitsemasi pensaan kukkimattomaan tai kukkivaan paksuhkoon versoon ja nypätä sen irti niin että mukaan tulee liuska vartta. Siisti  terävällä veitsellä irtonaiset kuoren suikaleet. Tai  
   
-OKSASAKSET, joilla on nopeampaa ja käytännöllisempää ottaa pistokas. Toimiva, muttei ehkä aivan yhtä tehokas tapa saada kasvuun lähtevä pistokas.  
   
-MAALARINTEIPPIÄ,  johon kirjoitetaan ruusun nimi tai lyhyt kuvaus ruususta tms. ja kiinnitetään se versoon (jos erityisen haluttava ruusu, ota useampia pistokkaita)  
   
-Litran tai mielellään puolentoista litran MAITOPURKKI josta otetaan n. 2/3 ja leikataan alakulmat pois, koska on tärkeää, että juurtuva pistokas saa happea ja kosteutta sopivasti. (Kukkapurkkiin tms. ei jää ilmakanavaa.)  
   
- JUURRUTUSMULLAKSI on monia vaihtoehtoja, esim:
turve-hiekka-perliitti seos (2:1:1) tai ns.taimimulta tai puutarhamulta tai viimeaikoina käyttämäni seos: puutarhamultaa 0,5 säkkiä (Kekkilä) - rahkaturvetta 1 ämpäri - hienoa hiekkaa 1 ämpäri.
 
   
-Kasta multa niin, että juuri ja juuri saat puristamalla tipan tai kaksi VETTÄ ( liian märkä mädättää). Ei yleensä tarvita lisäkastelua.  
Myöhemmässä vaiheessa, kun pussi on jo poissa, voidaan kastella haalealla vedellä.
 
   
-Poista repäisemällä ylimääräiset LEHDET niin että jää yksi iso tai kaksi pientä lehteä. Jos lehti on iso, leikkaa osa lehdyköistä pois.  
   
-PISTÄ  pistokas niin, että vain lehdet jäävät näkyviin.
(1.5 -litran purkkiin mahtuu 2 -3 pistokasta!)
 
   
-Laita VAHVA ELI JÄYKKÄ MUOVIPUSSI  (0.5 L / litran ja 1 L /1,.5 litran purkin päälle), leikkaa kulmista n. sentin PALA pois. ( Ilmanvaihto tärkeää).  
   
-Laita NIMI tussilla purkkiin  
   
- Vie purkit PUOLIVARJOON ( aurinkoa aamupäivällä ja
illalla).
Kun uutta kasvua alkaa ilmetä n 2-5 viikon päästä, leikkaa tuuletusaukkoja isommiksi ja poista pussit, kun pistokkaat ovat hyvässä kasvussa ja helteet ohi.
Vie syyskesäksi (elokuun loppu - lokakuu ) purkit aurinkoiseen paikkaan vahvistumaan.
 
   
-Ensimmäiseksi talveksi purkit on hyvä viedä SISÄLLE, esim; autotalliin, kuistille tai kuten minulla vinttikomeroon, joka pidetään n. 0 - +4 asteessa.
Luultavasti kaikki pistokkaat eivät pudota lehtiään ja niille kannattaa antaa lisävaloa (esim: energia- tai kasvilampulla) ainakin pimeimmän kaamoksen aikaan.
Osa pistokkaista saattaa jopa kukkia talvella kuten minulla kävi ikkunalla pitämälleni pimpinellaruusu ’Kauttuan’ pistokkaalle, joka kukki voimakkaasti tuoksuvalla  hienon kerrotulla kukalla juuri jouluksi.
 
   
-Lähes KAIKKI ruusulajikkeet lähtevät pistokkaasta. Vaikeita ovat vain tarhaharisoninruusut ja jotkut pimpinellat. Paras aika ottaa pistokkaita on kesäkuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin. Mitä pohjoisempana ollaan sitä aikaisemmin pistetään, jotta pistokas ehtii vahvistua ennen talvea.  
   
-Seuraavana keväänä latvo taimet haaromisen edistämiseksi ja vie ulos valoon kasvamaan.
Voit istuttaa lopulliselle paikalle myöhemmin kesällä tai lahjoittaa ruusuystävillesi.
 
   
Onnistumisprosentti on vaihdellut vuosittain n. 40 -70 % välillä.  
   
EI MUUTA KUIN PISTÄMÄÄN.  
   

LÄHTEET:
Alanko-Joy-Kahila-Tegel  Suomalainen Ruusukirja ja 
L-Å Gustavsson Rosor för Nordiska trädgårdar / skötsel  ja
omat kokemukset.

 
ARTIKKELIT