RUUSUTARHOJA KOTISIVU
   
TURUN TÄHKÄPUISTO ESITTÄYTYY  
Irma Rytkölä  
(Suomen Ruusulehti 1/1996)  
   
Tutun Luolavuoren kaupunginosassa Uudenmaantien ja Peltolantien välissä, aivan Henrikin kirkon kupeessa sijaitsee Tähkäpuisto.  
Se on kooltaan 7,6 ha, josta 4,3 ha on rakennettua puistoa. Alue on metsän, kerrostalojen sekä pari metriä ylempänä olevan Uudenmaantien ympäröimänä, pienilmastoltaan kylmyyttä keräävä. Pintakerroksen alla maaperä vaihtelee hiekkapohjasta saveen.  
Osa rakennetusta puistosta on aikanaan ollut Turussa sijainneen ruotsinkielisen puutarhurikoulun taimistoaluetta. Puustoa tältä ajalta kasvaa edelleen noin 30 m leveällä alueella metsän reunssa. Puisto on rakennettu 1980-82 Hannu Ojasen suunnitelman mukaan sekä täydennetty vihervuonna 1985 näytekasvimaalla, vuosina 1992-93 näytekasvimaan laajennuksella ja muilla istutuksilla. Puiston toiminnalliset osat ovat leikkikenttä, oleskelualue penkkeineen, koira-aitaus metsässä, näytekasvimaa sekä ruusukokoelma. Viheralueena puisto on monipuolisesti käytössä ympäri vuoden. Näytekasvimaassa on lehti- ja havupensaita, varpuja, kesäkukkia ja sipulikukkia.  
   
Vuonna 1991 istutettiin ensimmäiset Toini Grönqvistin lahjoittamat ruusut, vuosina 1992-93 suurin osa ja 1994-95 hieman täydennyksiä.  
Toini Grönqvistin suurenmoisella anteliaisuudella ja innostuksella on istutettu noin 500 ruusua. Kokonaisuudessaan ruusukokoelma käsittää noin 1000 yksilöä, erilaisia lajeja tai lajikkeita on noin 225 kpl.  
   
Seuraavassa ruusukokoelman tämänhetkinen koostumus:  
pimpinellaruusut 13 kpl erilaista  
persianruusut ja harisoninruusut 3 erilaista  
mandariiniruusu 2 erilaista  
kurtturuusut (Rugosa) 16 erilaista  
neidonruusut (Alba) 17 erilaista  
ranskanruusut (Gallica) 26 erilaista  
kartanoruusut (Centifolia) 23 erilaista  
damaskonruusut 13 erilaista  
myskiruusut 3 erilaista  
portlandinruusut 4 erilaista  
bourboninruusut 12 erilaista  
remontanttiruusut 9 erilaista  
Suomen luonnonlajit (Finalnds arter) 1  
keski- ja itäeurooppalaiset luonnonlajit 8  
aasialaiset luonnonruusut 1  
pohjoisamerikkalaiset luonnonruusut ja niiden risteymiä 7  
ryhmäruusulajikkeet 19  
peittoruusut (marktäckande rosor) 5  
köynnöstävät ruusut (klättrande rosor) 21  
muut ruusut 22  
   
Joitakin versostoja lukuunottamatta talvehtiminen on ollut hyvä, mutta todettakoon, että kovin kylmää talvea ei ole vielä näinä vuosina ollut. Ruusujen hoito tapahtuu muitten puistotöiden ohella.  
   
RUUSUTARHOJA KOTISIVU